Malicious Apps In Play Store

Yapay Zeka ve Siber Güvenlik: Çok Alanlı Bir Tartışma

Yapay zeka ve makine öğrenme siber güvenliği değiştirecek. Peki ama nasıl?

 

Bugün teknoloji dünyasında en yaygın konulardan birisi de yapay zeka. Teknoloji geliştikçe ve bu uygulamalar için gerekli uygulamalar da arttıkça, ortaya aynı zamanda etik tartışmalar ve yaşananların ters gitme ihtimali çıkıyor.

Yazının ise asıl konusu bu değil. Her ne kadar bir gün yapay zekanın bütün insanlığı yok edebilme ihtimali olsa da, şimdilik bu teknolojinin güvenlik önlemlerini nasıl değiştirdiğini ve geleceğimizi nasıl şekillendireceğini tartışalım.

Yapay Zeka Siber Güvenliği Nasıl Geliştirir?

Muhtemelen yapay zekanın siber güvenliği en bariz geliştirdiği alan bant genişliği oluyor. İnsanların asla gerekli veriyi yeteri kadar hızlı şekilde işleyemeyecei, bir ağı güvenle tarayamayacağı alanlarda bunu yapay zeka rahatlıkla yapıyor.

En basit formunda, bir yapay zeka devamlı nöbet tutarak, kullanıcı kalıplarını ve trafik akışlarını öğrenerek ağı güvende tutmaya yardımcı olabilir. Bu sayede de kullanıcıların hangi saatlerde giriş yaptıkları, ağın hangi alanlarına erişim sağladıkları ve hangi bilgilere sahip oldukları öğrenilir.

Bu sayede de eğer garip saatlerde bir hesabın verileri ortaya çıkarsa ve ağın sıradışı kısımlarına erişim sağlarsa, yapay zeka hızlıca muhtemel saldırıları azaltmak için devreye geçebilir. Bir insan ise bu ayrıntıları kolayca kaçırabilir. Yapay zeka ile makine öğrenme devrede olunca ise siber güvenlik açıkları azalır.

İnsan unsuru hâlâ güvenlik açısından olmazsa olmaz bir parça fakat yine de her güvenlik merkezinde yapay zekanın da entegre olması şarttır.

Yapay Zeka ve Siber Güvenliğe Başlangıç

 

Önümüzdeki haftalardan itibaren yapay zekanın ve makine öğrenmenin siber güvenliğin geleceğinde nasıl bir rol oynayacağına daha derinlemesine eğileceğiz. Şimdilik bazı ilgi çekici alanlara kısa bir bakış atmış olduk.