Malicious Apps In Play Store

SSL Sertifikası SEO’yu Nasıl Etkiler?

SSL’in SEO’ya Etkisi

Zirvedeki 10.000 Domain üzerinde yapılan bir araştırmada tek bir sorunun cevabı arandı.
“Sitelerin kullanmış oldukları SSL Sertifikaları (HTTPS)’ler, Arama Motoru sayfalarındaki sıralama sonuçlarını nasıl etkiler?”
İşte bu önemli soru için, sitelerin HTTP ve HTTPS üzerinden;
Ulaşılabilirlikleri,
Yönlendirmeleri,
Durum Kodları incelendi.

SSL’in SEO’ya Etkisi Araştırmasından Edindiğimiz Bilgiler

1-  10 Web sitesinden yalnızca 1 tanesinin kusursuz bir HTTPS kurulumuna sahip olduğu, (Bu makalemizden sonra bu sayının daha fazla olacağını tahmin ediyoruz.)
2-  Analiz edilen web sitelerinin %60’ında HTTPS’in olmadığı,
3-  Her 4 domainden 1’inde, (%23,6) kabul edilmiş standart HTTPS versiyonlarının uygulanmadığı
4-  Her 4 domainden 1 tanesinde de 301 Kalıcı (Permanent) yönlendirme yerine 302 Geçici(Temporary) yönlendirmeleri kullanıldığı.

SSL / HTTPS’in Önemi Nedir?

Basit bir ifade ile, SSL web sunucuları ile tarayıcınız arasındaki iletişimin güvenli bir şekilde kurulmasını sağlayan korumadır.
İnternet, doğal olarak herhangi bir sunucudan gönderilen bir bilginin herhangi bir kişi tarafından okunabilmesine olanak sağlıyor. Google’da herhangi bir hastalık ile ilgili arama yaptığınızda gördüğünüz bilgileri, aynı şekilde herhangi bir kişi de görebilir. HTTPS ise, bu problemi iletişimi şifreleme ile sonlandırmakta. HTTPS, web sunucularından yalnızca sizin bilgisayarınız için gönderilen verilerin görülebilmesine olanak sağlamakta.
Buna ek olarak HTTPS, güvenirliği garanti eden bir mekanizma sağlamaktadır. Adres çubuğunda Yeşil renkteki kilit ikonunu gördüğünüz sürece, doğru ve güvenilir sunucuda olduğunuzdan emin olabilirsiniz.

 

 

 

TLS Nedir?

 TLS ise, HTTPS’in ek güvenlik gerçekleştirmek için kullandığı protokoldür.

SSL / HTTPS’in SEO’ya Etkisi

 HTTPS’i neden önemsememiz gerektiğinin tek ve basit bir cevabı var. O da; Google öyle söylüyor.

Google’a göre HTTPS, Google arama sonuçları sıralamasını etkileyen 200 faktörden bir tanesi. Google’ın, HTTPS’ in benimsenmesini teşvik etmesi, Edward Snowden’ in hükümet gözetimindeki bazı belgelerin sızdırılmasına reaksiyon olarak görülmüştür.

 HTTPS, bir anda, her bir anahtar için sıralamanızı 1. yapmayacaktır ama, web siteniz diğer web siteleri ile berabere kaldığında, sizin sıralamanızı daha yukarıya çıkaracaktır. Hele ki, son derece rekabetçi anahtarlar için web sitenizin HTTPS’i kesinlikle desteklemesini tavsiye ediyoruz.

Brian Dean’ın 1 Milyon Arama Sonucu Analizinin konusu da, “ HTTPS’in Google’ın ilk sayfasındaki yüksek sıralama ile ilişkisi” ile ilgilidir.

SEO dışında HTTPS farklı bir nedenden dolayı daha önemli hale gelecektir. Yakın gelecekte, doğru HTTP kurulumuna sahip olmayan tüm sayfalarda, Google Chrome tarayıcısı adres çubuğu üzerinde Kırmızı X işareti olan bir kilit gösterecek olup siteniz, ziyaretçilerinizin gözünde kırılmış, hacklenmiş bir şekilde görünecektir. Mozilla Firefox’da büyük bir ihtimalle benzer bir politikayı benimseyecektir.

Peki web sitelerinin HTTPS’i destekleyememelerinin nedeni nedir?

Bunun tek ve geçerli bir sebebi var. O da “Maliyet”.  Sunucu ile tarayıcı arasındaki iletişimi şifreleme için, ek donanımlar, SSL sertifikası ve mühendislik ücretleri gibi ek maliyetler gerekmektedir.
Kampanyalı SSL Sertifikalarımızı görmek için tıklayınız.

Mükemmel bir HTTPS Kurulumu Nasıl Olur?

Kısaca HTTPS kurulumu aşamasında yapabileceğiniz farklı hatalardan bahsetmeden önce size Mükemmel HTTPS kurulumunun tarifini yapmak istiyorum.

1 – HTTPS aktif olsa bile, siteniz böyle olmamalıdır.
2 – https://www.cheapssl.com.tr  yanı sıra her iki HTTP URL’ler ( http://cheapssl.com.tr ve http://www.cheapssl.com.tr ) mevcut içerikte tek bir güvenilir sürüme yönlendirilmesi sağlanmalıdır.
3 – Her yönlendirme, içeriğin kanonik versiyonuna açılır.  Bu yönlendirmeler, A’dan B’yedir.

A  →  B

  C   D   B ‘ye değildir.

4 –    Her yönlendirme, geçici yönlendirme kodları yerine, kalıcı yönlendirme kodlarını kullanmalıdır.

Neden tek bir URL Servis İçeriğiniz olmalı?

Çünkü en fazla link bağlantısı, herhangi bir yönlendirme olmadan sitenizdeki içeriğin, direkt linklendiğinde alınmakta. İnsanlar aşağıdakileri yaparak sitenizi normal olarak linkliyorlar.

1 – Web sitenizi ziyaret ederek,
2 – Adres çubuklarında her ne içerik kopyalarsa,
3 – Ve bu içerikleri WordPress’e yapıştırırsa.

  • Sadece tek bir sunum içeriği URL’ine sahip olduğunuzda, tüm bağlantıların %95’inin doğru içeriğe yönlendirildiğinden emin olursunuz.
  • Kanonik versiyona yönlendirilmiş her bir URL ile de, geriye kalan %5’lik link bağlantılarının %90’ını almış olursunuz.

Sitenizin Her Yerinde Kalıcı Yönlendirmeler Kullandığınızdan Emin Olun

Yapılan araştırmalarda, en yaygın hatanın Geçici Yönlendirme (Temporary) kullanımı olduğunu görülmüştür.
Araştırmaya katılan web sitelerinin neredeyse çeyreği (%23,02), Geçici Yönlendirmeyi (temporary) kullanmaktadır.
Bu oldukça yanlış bir uygulamadır.
Sayfalarınızı yönlendirdiğiniz zaman, sadece Kalıcı Yönlendirmelerin (Permanent) kullanılması gerekmektedir. En iyi link bağlantılarına götüren tek ve güvenilir yol, Kalıcı Yönlendirmelerin kullanılmasından geçer.

    Kalıcı Yönlendirmeler, arama motoruna “ Yeni bir adrese taşındık. İleride bizi yeni adresimizi bulacaksın ” derken, Geçici Yönlendirmeler ise, “Aslında buradayız ama tavandan su sızıyordu. Sorunu çözmek için çalışıyoruz. Bir dahaki gelişinde burada olacağız. Bu arada bize ulaşmak istersen bu adresten ulaşabilirsin” demektedir.

Web sitenizde geçici yönlendirmelerin olup olmadığını görmek için  SSL SEO Kontrol aracını kullanabilir, ya da tarayıcınızda da manuel olarak aşağıdakileri yapabilirsiniz.

 

1- Tarayıcınızı açın ve Geliştirici araçlarını açın. (Google Chrome kullandığınızı varsayıyorum.)

2-Geliştirici araçlarından Network sekmesine geçin.

3- Adres çubuğuna, test etmek istediğiniz URL’i yazın ve

4 – Listenin en üstünde, durum kodu 300 ile 399 arasında satırlar görünecektir.

 

Eğer 302 yönlendirmeleri burada görünüyorsa, link bağlantılarınız süzülüyordur. Mümkün olanları 301 yönlendirmeleri ile değiştirin. Ayrıca girişlerin üzerine tıklayarak detaylı bir şekilde de inceleyebilirsiniz. Eğer bir Apache serverda çalışıyorsanız ve biraz da teknik bilginiz varsa, tüm sayfalarınızı Root adres defterindeki  .htacess dosyasından tek bir adrese kolayca yönlendirebilirsiniz.

<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine On
RewriteRule ^(.*)$ https://sizin-domaininiz.com/$1  (R=301)
</IfModule>

Bu kural ilk başta öyle karmaşık gibi gözükse de aslında o kadar da büyütmeye gerek yok. Tek yaptığı tüm sayfaları bir adrese yönlendirerek,
servera 301 yönlendirmelerini kullanılmasını söylemek.

Eğer yeterince teknik bilginiz yok ve WordPress kullanıyorsanız, bir yönlendirme eklentisikullanabilirsiniz.

Tüm Yönlendirmelerin Doğruca İlgili İçeriğe Yönlendirilmesi

Kalıcı yönlendirmeleri kullansanız bile, yönlendirme aşamasında bazı link bağlantılarını kaybedebilirsiniz. Google, asla yeni bir yere geçerken, link bağlantılarınızın %100’ünü getirmez. Getirdiği %90 gibidir. Peki yığdığınız yönlendirmeler arttığında ne olur?

Örnek olarak;
http://cheapssl.com.tr → https://cheapssl.com.tr  https://www.cheapssl.com.tr

Bu yönlendirmede 301 yönlendirmeleri kullanılır. Bu gayet iyi ama, bu 2 yönlendirme ile, tek yönlendirmede kaybedilecek link bağlantısından daha fazlası kaybedilecektir. Bu kaybın dışında, ayrıca tarayıcı 2 talep yerine 3 talep yapacak, bu da sitenin daha yavaş yüklenmesine neden olacaktır. Site açılış hızının Google tarafından ne kadar önemli olduğunu bilmeyen yoktur. Bu şekildeki bir yönlendirme, Google tarafında, aldığı cezayı 2 katına çıkarmasına sebep olacaktır. Ayrıca yavaş siteler, daha düşük dönüşüm oranına sahiptir. Fazladan yapılan yönlendirmeler, hem SEO’nuzun hem de satışlarınızın düşmesine neden olacaktır.  Herhangi bir problem yaşamamanız için yukarıda anlattığımız bir kaç adımla, kolayca çözüm bulabilirsiniz. Sadece durum kodu 3 ile başlayan satırlara bakmanız yeterli olacaktır.
Yönlendirme zincirlerinin, yönlendirme döngüsü şeklinde çok harika bir yöntemi vardır. Bu yönlendirmeler, sonsuza kadar hiç bitmeden devam eden yönlendirme şekilleridir.

     …

Çoğu tarayıcının yönlendirme döngülerini anlayamaması, çözülmesi zor bir problemdir. Bu yönlendirmeler, 100.000 URL’den oluşan bir döngü bile olabilir.

SSL HTTPS’in SEO’ya Olan Etkisi Araştırması Sonucunda

Zirvedeki 10.000 web sitesi üzerinden yapılan analiz sonucunda şu kanıya varabiliriz. HTTPSSEO’cuların ve benzer site yöneticilerinin ihmal edilmiş üvey çocuğu gibidir.
Bu analiz öncesindeki düşüncelerin çoğu, “HTTPS’i destekleyen sitelerin sayısı, tüm sitelerin %70’i kadardır” şeklinde olsa da, bu analiz sonrasında, neredeyse %70’inin HTTPS’i desteklemediğiniöğrenmiş oluyoruz. Eğer sitenizde HTTPS aktif değilse Google, aktif etmeniz için ileride daha fazla teşvik sağlayacağına emin olabilirsiniz.