Malicious Apps In Play Store

Google: SSL Yüklerken web sitenizi tek seferde HTTPS’e Geçirin

Taşıma işlemini adım adım yapmayın, en iyi yöntem tek seferde halletmektir yoksa SEO sorunu yaşarsınız.

HTTPS’ye geçiş yapmak SEO’nuzu etkileyebilir. Eğer aşina değilseniz, SEO arama motoru optimizasyonu demektir. Online pazarda görünürlüğünüzün artması önemlidir ve bu da arama sıralamalarında öne çıkarak gerçekleşir. SEO’nun amacı web sitenizdeki içeriği arama sonuçlarında mümkün olan en üst sıraya yükseltmektir. Sıralamanız ne kadar yükselirse, işletmeniz de o kadar kârlı çıkacaktır.

Bazen bir web sitesine SSL sertifikası eklemek ve siteyi HTTPS’e taşımak arama sonuçlarınızın kısa süreli düşmesine neden olabilir. Unutmayın ki, web sitenizi taşıdığınızda her sayfanızın URL yapısı da değişir ve HTTP yerine HTTPS ile başlarlar.

Fakat bu taşıma işleminde riskleri azaltacak yöntemler de vardır.

En İyi Yöntem: Bütün Sitenizi Aynı Anda HTTPS’e Taşıyın

Geçen Cuma günü Google Hangout’ta konuşan John Mueller, web sitelerinin HTTPS geçişinde Google’ın arama sonuçlarını nasıl şekillendirdiğine ışık tuttu:

‘Genel anlamda HTTPS’ye geçecek olsam her şeyi tek seferde taşırdım. Web sitelerinizi daha büyük bir bölüme taşıdığınızda bu hareketleri tanımlamaya çalışıyoruz. Bu süreci daha hızlı hâle getirmeyi deniyoruz ve işlem tek seferde yapılınca bütün sitenin taşındığını anlamış oluyoruz. Bu yüzden eğer adım adım taşırsanız, genellikle tanımlama işlemi daha uzun sürüyor ve ortaya hatalar da çıkabiliyor. Çünkü bazı noktaları kaçırma ihtimalimiz doğuyor ve sizin sitenin sadece bir kısmını taşıdığınızı düşünüyoruz. Gelecek ay başka bir parça taşınınca da, bunları nasıl ve nerede birleştireceğimizde sorun yaşıyoruz. Bu yüzden benim tavsiyem değişikliği tek seferde yapmanız.’

Mueller’a göre 301 yönlendirmeleri kullanmak da ziyaretçilerinizi yeni HTTPS URL’lerine yönlendirmek için kusursuz bir metod.

Web Sitenizi HTTPS’e Parça Parça Taşımayın

Birçok web sitesi HTTPS taşıma işlemlerini küçük parçalar hâlinde gerçekleştiriyor ve açıkçası bu anlaşılabilir bir durum. Bazı kurumların cidden devasa altaypıları oluyor. Bazıları ise tüm site taşınmadan önce her şeyin yolunda gittiğinden emin olmak istiyor ve öncesinde bazı testler gerçekleştiriyor.

Fakat emin olun bu yapmak isteyeceğiniz bir hamle de değil.

Sitenin daha hassas, belli kısımlarını HTTPS’ye geçirip diğerlerini korumasız bırakmak mantıklı gelebilir fakat bunu da yapmayın. En iyi yöntem sitenin tamamında şifreleme kullanmaktır. HTTPS Everywhere tarayıcılar tarafından ortaya atılan bir girişimdir. Eğer sitenizin tüm parçalarını şifrelemezseniz, bu sayfaların SEO cezası alma şansı doğar ve ayrıca ortaya başka riskler de çıkar.

Ve tabii taşıma bittiğinde arama sonuçlarında biraz gerilerseniz, bu konuda da SEO danışmanınızı suçlamayın. Mueller şu sözleri kullanıyor;

‘Genel olarak eğer HTTPS taşımasını tek seferde yaparsanız site çoğunlukla problemsiz çalışacaktır. Arama sonuçlarının tamamen dibe vurması gibi bir durum yaşanmaz. Buna rağmen web sitenizde büyük hamleler veya değişiklikler yaptığınızda potansiyel dalgalanmalar ortaya çıkabilir. Yani bu da aklınızda tutmak isteyeceğiniz bir konu. Eğer sonuçlarda dalgalanma olursa paniklemeyin ve geçmesini bekleyin.’

Ne Öğrendik?

İşte bugünün konusundan çıkarımlarımız;

- Bir SSL sertifikası yüklerken en doğrusu HTTPS uzantısına siteyi tek seferde geçirmektir.

- Google web sitelerini tanımlarken tüm siteyi ele alır. Sadece belli parçaları yerinden oynatmak hatalara yol açabilir.

- Bu taşıma işlemi SEO’nuzu uzun vadeli etkilemeyecektir. Buna rağmen arama sonuçları geçici olarak dalgalanabilir ve biraz aşağılara düşebilirsiniz.